sâmbătă, 30 mai 2009

IDEI DE VACANTA - EXTREME SPORTS IN ROMANIA

Pentru că tot se apropie vara şi pentru că mulţi se întreabă unde şi cu ce (bani?) îşi vor fabrica ceva aventuri de povestit apoi la gura sobei sau în sesssiune, când au chef de învăţat şi pofte culinare de enumerat, iată câteva idei de vacanţă pe plaiuri mioritice.
Şi pentru că tot (cică) ar trebui să ne promovăm ţara.. (şi altfel decât cu cântece de Marius Moga) ..şi să demonstrăm că trăim şi studiaţi într-un LAND OF CHOICE, propunerea nr.1 ar fi:

..... SIBIEL - PARK DE AVENTURĂ (la 30 km de Sibiu), recomandat în special dependenţilor de adrenalină (numărul lor fiind în creştere..:D), de cofeină şi de chewing gum.
Din fericire pentru ei şi pentru cei ce predau Geografia Turismului.., aceştia îşi pot reveni măcar parţial din sevraj şi în România, şi cu altceva în afară de Weed Shopuri. Asta pentru că au apărut şi primele parcuri de aventură de pe la noi, în the land of choice, după cum vă spuneam.
Aşadar pentru ei şi pentru alţi curioshi, parcul din Sibiel oferă senzaţii really .."HIGH"cu:
- Tiroliană

- Circuit in copaci: escalada, rapel, podul indianului,trecerea pe liane, podul miscator


- initiere in alpinism
Iar pentru soft adventurers, sau turiştii psihocentrici (ori psihotici, după opinia unui GT2-ist very creative...) - adică ăia mai fricoşi..şi conservatori:
- Orientare turistică : căutarea comorii (mai nou a OII ROZ)
- Trasee turistice (tematice - Scufitza Roshie, Ursul Păcălit de Vulpe..)

.. iar pentru că tot se face mare vâlvă în jurul cântecelor de lansare ale turismului românesc, mi se pare că următorul rivalizează puternic cu cel recent scos pe piaţă de minister (Bau Bau fiind, de ce nu ?, vacantza noastră în România)



EXTREME SHEPERDING - OAIA ROZ IN TARA GALILOR

Ciobănit Extrem ...:D

vineri, 29 mai 2009

TRACING THE PINK SHEEP

Cautand OAIA ROZ prin Olanda..


... am dat de un pui de arici simpatic















sursa:http://christianferoviarul.blogspot.com

joi, 28 mai 2009

GEOGRAF PRIN CLUBURILE IEŞENE (PART II)

Şi, inevitabil, partea a II-a şi ultima, cu restul punctelor de interes şi tipurile de personaje ce le frecventează:







































GEOGRAFI PRIN CLUBURILE IESENE (PART I)

Part I, din motive de lipsă de dexteritate la aşezarea pozelor şi lipsă de timp din cauza sessssssssiunii..
Experimentul de anul acesta de la geografia serviciilor s-a dovedit a fi, din fericire, unul reuşit, motiv pentru care consider interesantă împărtăşirea unora din experienţelor trăite de dănţuitorii studioşi de la GT 3 cu alţi colegi la fel de experimentaţi sau cu ucenicii în ale geografiei şi distracţiei, din ani mai mici.
Iată aşadar prezentarea unuia din cele mai la modă cluburi printre geografi (M. P., nu facem reklamă!! dar cine ştie.. cunoashte...), făcută într-un stil foarte drăgălash (chiar dacă nu şi cel mai geografic).
Cei trei reporteri/cercetători au fost, sunt şi vor fi: Andruţa Crăciun, Alexandra Gavril şi Tudor Capră (GT3). Tot ce urmează le aparţine în întregime, cu excepţia .. cenzurii..

Planul locului de cercetare..şi legenda lui:


1













































marți, 26 mai 2009

PROBELE DE FOC ALE PRACTICII ROZ

La cererea mai multor curioshi, iata si cateva incercarile prin care au trebuit sa treaca cei de la HM2 si GT 2, ca să iasă o practică atât de nemaipomenită:

Ziua 1:
- proba de alergare cu bagaj (respectiv cu clopotul ăl mare de la Mrea Bistriţa, de doar 800 kg (prima probă a fost pierdută.., iar clopotul, din fericire pentru el, nu)


- lupta cu puricii de 3 stele, specia de Tuşnad (probă specială pt. GT2)
- orientare de noapte (probă specială pt. HM2, şi apoi pt. conducătorii de practică, plecaţi pe urmele lor..), în Tuşnad, la indicaţiile unor SM-işti cu mai mult de 37 grade în sânge..


Ziua 2:
- orientare turistică de zi: căutarea Racoşului şi a Şincăi Vechi (probă pierdută prin abandonare, inclusiv de către conducătorii de practică, de către şofer şi autocar)
- climbing pe paturile suspendate din hostelurile sibiene

Ziua 3:
- ghicirea preţului la un piept de pui (adjudecat cu 30 RON unui GT-ist), în parcul Astra
- proba de judo (unisex), seara, la Băile Olăneşti
- probă de viteză - Iepurele alergând în cameră speriat de girofarurile poliţiei (aceasta din urmă - uluită că la ea în oraş se întâmplă şi altceva decât să miroase a sulf)

Ziua 4:
- proba super specială a practicii: întâlnirea cu Clopotzelul de Măldărăşti
- orientare turistică de zi: căutarea Oltului în Tg. Jiu
- din nou orientare de noapte: căutarea semnalului telefonic, la hotel Tismana
- probă de anduranţă psihică: o seara de dans pe ritmurile frenetice ale aceluiaşi CD cu cca. 8-10 melodii house pe el
- probe individuale: răcorirea sub 4 plapume, la 25 grade în cameră (pierderea probei a fost soldată cu sosirea promptă a Serviciului de Urgenţe 112)

Ziua 5:
- probă de aptitudini: trezitul la 7.00 a.m. după ce te-ai culcat la 6,30 a.m. (probă cât pe ce să fie pierdută de un participant mai năstrushnic, salvat însă la timp, nu de clopotzel.. , ci de colegi inimosi/şi.. vânjoşi)
- urmărire ca-n filme (..cel puţin în mintea multora), poliţia pe urmele Clopotzelului, pe ale noastre şi pe ale altor vizitatori care fuseseră în ziua precedentă la locul faptei
- orientare turistică: găsirea statuii lui Decebal (mică de doar.. 40 m), probă ratată doar de o singură persoană (unul dintre conducătorii de practică, specialistul cică în turism, care căuta în acelaşi timp şi o biserică scufundată..); noroc ca statuia era acolo şi la întoarcere şi am scăpat cu faţa curată!!
- proba de climbing, alergaţi de cătzeluşul rătăcit pe urmele noastre, şi acesta aducând o nouă potenţială acuzaţie de furt (!?!) din partea stăpânei lui...

- lansarea unui nou mister: OAIA ROZ

- proba de anduranţă a nervilor şi a stomacului: aşteptarea servirii pizzei la Băile Herculane


- 2 probe de dans:
1. Hora
şi Pinguinul în autocar (asta a fost o probă de rezistenţă pt. nervii şoferului şi pentru podeaua autocarului)
2. mai târziu, probă de mobilitate - executarea unor scheme contorsionate de house pe triluri de manele LIVE (la Baia de Aramă)
- probă de atletism: aruncarea sărbătoritei de 21 de ani în tavan
- probe individuale: lupta cu furnicile de Aramă, de 5 stele de data asta (veneau direct de la Ministrul Apărării Naţionale din cameră) + clonarea (din 27 de studenţi s-au făcut 32 de perechi de papuci..)

Ziua 6:
- proba de rezistenţa la aruncatul în cap (adică bungee jumping, la Vidraru), irezistibilă însă pentru cel puţin o persoană din autocar. Noroc că nu era echipajul tehnic acolo..!!
- o altă probă de rezistenţă, colectivă de data asta, - urcatul celor 1480 de trepte de la cetatea lui Ţepeş (Poienari)
- amenda pentru intrare pe contrasens, pt. tot autocarul
- orientare pe timp de noapte - căutarea cabanei Voina: probă de rezistenţă fizică, pt. autocar, şi psihică pt. toţi ocupanţii locurilor din el
- căutarea camerei cu jacuzzi şi vedere la Marea Egee, în momentul în care o colegă de drum se dădea de ceasul morţii, la propriu (cu 3 doctori incluşi în pachetul turistic)...probă câştigată de un grup consistent de la GT2
- proba de perspicacitate - Sherlock Holmes cu Clopotzel Roz: dezlegarea misterului clopotzelului dispărut şi reprezentarea grafică a acestuia
- din nou, căutarea semnalului, lăsat la circa 18 km în urmă, prin pădure

Ziua 7
- probă de înviorare în autocar - pierdută de toată lumea
- probă de orientare şi viteză de reacţie la dibuitul prânzului în supermarket (Braşov) - câştigată cu brio şi cu un mixaj de mirosuri pătrunzătoare în autocar
- probă de memorie - descrierea traseului străbătut în practică, probă soldată cu ameţeli, greţuri şi un curent migratoriu către partea din faţă a autocarului
- premierea probei Sherlock Holmes cu Clopotzel Roz
- debarcarea în Iaşi City

La acestea s-au adăugat, în fiecare zi:
- verificarea rezistenţei stomacului la o masă pe zi, servită seara, după 1-2 ore de aşteptare la masă şi, întotdeauna, cu 1/4 de oră înainte de plecarea autocarului
- probe zilnice individuale pentru grupul supraîncălzit din spatele autocarului: menţinerea echilibrului şi cursivităţii, la creşterea rapidă a gradelor din sânge şi din atmosferă
- căutarea sufletului pereche, de preferinţă de la alte specializări (au fost şi câştigători!!)

luni, 25 mai 2009

PRACTICA LA SUPERLATIV

Iată şi ecourile practicii şi ale clopotzelului buclucash, care, pe lângă panică şi stupoare (atunci), au creat deja (azi) 2 legende şi poate chiar, Doamne fereşte!, un trend!!! Cine ştie ce le va mai trece prin cap celor ce urmează să experimenteze practica la geografie, doar că să ajungă acolo unde au ridicat ştacheta cele 2 autocare.. !! Câţi temerari vor mai porni oare în căutarea Lânii de Aur Roz ..?!!

După toate peripeţiile care au condimentat susnumita practică, cireaşa de pe tort a fost marea Gală a Laureaţilor organizată marţi, 19 mai, de Liga Studenţilor Geografi şi Geologi. Patru echipe s-au luptat pentru marele premiu, fiecare scoţând din mânecă dovezile încercărilor prin care au trecut timp de o săptămână: confruntarea cu Şarpele de Caraş Severin (parcă!), lupta cu setea în faţa unor sticle pline de vino-ncoace, epopeea căutării Oii Roz şi a Clopotzelului de Măldărăşti sau găsirea răspunsului la eterna întrebare "6 cai".. Şi toate le-au făcut cinste..
Se pare însă că încercările celor de la Hidro Meteo şi Turism anul II, convertiţi ad-hoc din Simoleg în OAIA ROZ, au fost cele mai spectaculoase, stârnind ropote de aplauze din partea audienţei, creşterea pulsului în rândurile participanţilor şi conducătorilor de practică, şi vise frumoase/planuri măreţe în rândul bobocilor de anul I prezenţi în sală.








Una din probele de foc: scosul apei din piatră seacă.. (foto: Alexandru Andrei, GT2)

















..sau bungee la Podul lui Dumnezeu (foto: Alexandru Andrei, GT2)
















.. ori ascuţitul auzului în şinele căii ferate şi ... mutatul zidurilor din loc











...proba de rezistenţă sub Irezistibila Poarta a Sărutului













.. sau (de ce nu?) definirea muşchilor abdominali cu ciorbă de gulash (foto: Mihai Tiron, HM2),
..ori sesizarea asemănărilor izbitoare între trilul de manele şi soundul house (n-am poza!!), aruncatul cu sărbătorita (în tavan) şi muuulte altele..


Aşa se face că premiul I şi o Cupă de Aur (Roz) au mers la echipa Oaia Roz, locul 2 a fost ocupat de echipa Io şi Fracii mei, locul 3 de echipa Şase Cai cu Clopotzei (Ştiinţa Mediului II), iar pe locul al 4-lea echipa Boltz.














(ochii roşii sunt de la prea mult uitat după Oaia Roz..)



Iar dacă vreţi să vă convingeţi singuri cât de frumoasă poate fi practica la geografie, iată o mostră aici, mai jos, după care, şi mai bine, construiţi-vă singuri povestea, din propriile experienţe care vă aşteaptă la vară sau la anul viitor. Şi nu uitaţi că trebuie să vă egalaţi sau chiar să vă depăşiţi predecesorii!!!


Trebuie să precizez că, nitzel blurrrrata, conversia nu redă decât 25% din ce-a fost acolo!!!

duminică, 24 mai 2009

BUNGEE EMO LEMMINGS













Miturile despre sinuciderea în masă a lemmingilor îi plasează pe aceştia cumva la originea unui sport cu mare trecere azi în rândul tinerilor - bungee jumpingul, dar şi la baza unui nou curent, la fel de popular ..Emo? Totul a început odată cu un film scos de Walt Disney în 1958, Wild Wilderness, care prezenta lemmingi de import sărind în apă de pe o stâncă..
Învinuiţi de comportamente sinucigaşe, lemmingii sunt niste rozătoare chiar simpatice (după gustul unora), care trăiesc în zona de tundră şi care uimesc cercetătorii prin ritmuri haotice de fluctuaţie a populaţiei, oscilând de la o creştere foarte puternică, la fiecare 3-4 ani (ex: 1926-1927, California - au ajuns la circa 200.000 shoricei/ha, adică aproape 20/mp), urmate de scăderi extrem de drastice cumulate cu dispersie spaţială, care-i apropie de extincţie.
Asocierea cu cele două fenomene menţionate mai sus li se trage însă de la un comportament aparent destul de bizar: în momentul creşterii puternice a numărului de indivizi în comparaţie cu resursele de hrană disponibile, aceştia încep să migreze în grupuri foarte mari (vin în " felii", la distanţă de circa 10 minute una de alta), în căutarea de noi habitate, fiind nevoiţi de multe ori să traverseze cursuri de apă în acest scop. Ori, odată ajunşi pe mal, shoriceii cu pricina se opresc până vine valul de confraţi din urmă, moment în care se panichează şi sunt "împinşi" să sară în apă; aici încep să înoate, uneori până la epuizare (respectiv până mor).



si versiunea mai putin academică, inclusiv despre motivele suprapopularii..

LUNA AMARĂ LA IAŞI

Formaţia LUNĂ AMARĂ va lansa pe 28 mai 2009, in Master Pub noul său album - Don't let your dreams fall asleep. Totul ar trebui.. să înceapă la ora 20.00 iar preţul biletului, de 30 RON, se pare că include şi albumul cu semnăturile membrilor trupei, alături de un număr din revista Sunete.

1-2- 3 mostre pentru cei interesaţi ..


sâmbătă, 23 mai 2009

GHETTO TOURISM

Michael Stephens a fost cel care a lansat conceptul de Ghetto Tourism, în 2005, în revista PopMatters, incluzând în aceasta nouă formă de explorare urbană toate tipurile de distracţie/recreere - rap, jocuri video, filme, TV, care oferă consumatorilor posibilitatea de a călători în interiorul oraşului fără a ieşi din locuinţă.
Azi Ghetto Tourism se referă la vizitarea unor spaţii periferice (din punct de vedere socio-spaţial), mult timp demonizate de presă şi evitate de populaţia cu un nivel de trai mai ridicat. După jurnalişti şi cercetători, acestea reuşesc însă să atragă în ultimii ani din ce în ce mai mulţi turişti curioşi şi temerari. Dincolo de curiozitate însă, gustul pentru pericol şi aventură pare a fi ingredientul principal al unei astfel de călătorii. Ori acest lucru nu e puţin important, având în vedere tendinţele actuale de pe piaţa turistică globală, respectiv creşterea puternică a cererii pentru călătoriile ce includ aşa- zisul “safe-danger” sau “controlled-edge”.
Popularitatea acestui nou tip de călătorii este în mare măsură rezultatul unei intense mediatizări, prin diverse forme: filme, documentare, muzică, numele şi opera unor artişti cunoscuţi fiind legate de cartierele respective. Aşa se face că în anii '80, New Yorkul reuşea deja să atragă numeroşi turişti străini, făcând din Harlem o destinaţie foarte cunoscută. În 2002, după filmul care-i poarta numele, Philadelphia oferea turiştilor tururi ale cartierelor periferice, aflate într-o stare avansată de degradare. Anumite zone din Detroit, unde se află şi celebra 8 Miles Road, au devenit celebre odată cu lansarea filmului lui Eminem - 8 Miles. Şi, nu în ultimul rând, orice discuţie despre ghettouri ar trebui să includă favelas-urile din Brazilia şi ele popularizate recent prin videoclipuri (M. Jackson, They don't care about us) sau filme (Oraşul Zeilor, în 2002, pe care vi-l recomand!!), mult mai accesibile publicului larg decât documentarele specializate .
Graffiti Travel este o variantă a turismului în ghettourile urbane, în carea vizitatorii merg pe urmele unor artişti celebri, atraşi de diverse forme de manifestare a artei urbane. Aceasta din urmă a devenit azi una din noile oferte turistice ale marilor oraşe, ca alternativă la vizitarea muzeelor, parcurilor, şi a altor itinerarii "standardizate": Bristol, de exemplu (în Stokes Croft); Berlinul, considerat de mulţi cel mai important pol al autorilor de graffiti (se pare că ar fi între 60- 70 găşti active locale în branşă, la care se adaugă în fiecare an mult mai mulţi artişti part-time sau vizitatori care consideră oraşul o rampă de lansdare); Roma; Londra, Bristol sau Brighton sunt faimose deja prin operele lui Banksy, incluse deja în circuite turistice locale, care oferă o viziune diferită şi sarcastică asupra oraşelor (lucrările artistului sunt cartate şi prezentate şi într-o carte publicată recent de Martin Bull).

Banksy graffiti:









Tourist Information Point

Source:http://jeslyncollective.com/unseeninfinity/?p=119

















Ori, în acest nou context, ce au de oferit Iaşul şi alte oraşe româneşti? Păi arta urbană încă e într-un stadiu incipient ...şi încă percepută negativ. Dar ar putea reprezenta o şansă, poate, pe viitor, pentru oraşele întunecate de blocuri şi haine cenuşii, apoi împestriţate de viziuni urbanistice haotice ...
Localizarea stencils-urilor şi graffiti-urilor poate constitui o alternativă la itinerariile turistice anoste, tipizate:

A copy (?) after Banksy's Molotov Flower Bomber, IASI, Cladirea Romtelecom, Râpa Galbenă.




















Stencil inspired by
Icar (Matisse) and Hands, blocuri Romtelecom























Fluturi, Şos. Ştefan cel Mare, lângă Junimea















Reabilitare urbană - Blocuri Tătăraşi


Michael Stephens
lanced the Ghetto Tourism concept in 2005, in the PopMatters journal. According to him, ghetto tourism includes all forms of entertainment — "gangsta rap," video games, movies, TV, and other forms that allow consumers to traffic in the inner city without leaving home.
From demonized, avoided places, the ghettos and favelas, and all the poorest world neighborhoods are now becoming more and more attractive for curious and daring tourists. Beyond curiosity, the sense of danger is the main ingredient for this kind of travel. Or, the “safe-danger” or “controlled-edge” travel seems to be the new hot point of the tourism trend.
This new form of urban exploration is the result of the media promotion (even if mostly very negative) through movies, documentaries, music, and by famous artists. The New York neighborhoods began to attract international tourists in the '80s, making Harlem a popular destination. By 2002, Philadephia began offering tours of blighted inner-city neighborhoods. Certain parts of Detroit, including the 8 Mile Road is related to the 8 Mile movie starring Eminem.
The graffiti travel is another form of ghetto tourism - the visitors search for the landmarks of famous urban artists. A lot of cities are offering now new tourism destinations including all kind of street-art: Bristol (the Stokes Croft), Berlin (considered by many to be Europe’s ground zero for graffiti - it seems that there are between 60 and 70 highly active and organized homegrown ''crews'' operating here, and many more part-timers and visiting sprayers who see the city as the place to make a name for themselves), Rome; London, Bristol, Brighton are famous for the Banksy tours, offering a new, special view of these cities (the graffiti locations are mapped and compiled in the book of Martin Bull).
What about Iasi and other Romanian cities? What do they have to offer to this kind of tourists? We can build a map of the most important places to see in IASI....

joi, 21 mai 2009

EXTREME TOURISM - PAMPLONA, SPAIN

Orasul Pamplona e vestit pentru festivalul de San Fermin (incepe pe 6 iulie - mai aveti timp sa ajungeti!), cand atrage numerosi turisti iubitori de senzatii supertari si maaaai ales de animale.. Taurii, principalul meniu servit turistilor curajosi, sunt lasati liberi pe strazi intre 7-14 iulie, incepand cu ora 8 dimineata. Festivalul dateaza, se pare, din secolul XV, insa transformarea sa din festivitate religioasa locala intr-o experienta extrema a avut loc mult mai recent. Popularitatea evenimentului in afara granitelor Spaniei se datoreaza insa publicarii nuvelei lui Ernest Hemingway, "The Sun Also Rises", in 1926.
Ma intreb pe cand o astfel de atractie turistica in Romania, unde apetitul pentru senzatii tari si dark tourism se face simtit in audientele record ale stirilor de la ora 5 si unde Elodia a batut-o de mult la popularitate pe Ana lui Manole. Si pe ce bestii locale ne-am putea baza? Ursul carpatin, varianta de Racadau/Tampa? Maidanezii?

Experiente extreme la Pamplona



Pamplona is famous for the Running of the Bulls, one of the most chaotic, insane experiences anyone could possibly have. The San Fermin Running of the Bulls is a very old festival, dating back to at least the 15th century. The publication of Ernest Hemingway's novel "The Sun Also Rises", in 1926, told the world about the Pamplona bull running festival, attracting people from all over the world to this annual festival. The bulls run every morning a 8 am from July 7-14. Saint Fermin is the saint of bakers and wine.

PROPUNERE DE IMN LA GEOGRAFIE ANUL I

O propunere de imn geografic, venita de la anul I, foarte potrivita pentru bobocii geografi care inca se chinuie sa gaseasca pestii din Marea Britanie, dar si pentru studentii din anii mai mari, care-au reusit sa ramana "boboci" la multe materii..



Propunere: Tudor Stoleru, anul I, Geografia Turismului

luni, 18 mai 2009

IASI RALLY 2009

RALIUL IAŞULUI, a III-a etapă a Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop 2009

22-23 mai 2009

2 zile de adrenalină pentru piloţi, 347,71 km de traseu pentru roţi, 9 probe de urmărit pentru curioşi:
















Harta traseului, sursa http://iasirally.blogspot.com


Raliul Iasului 2009 vine, se pare, cu noutaţi:
- o probă specială de 29,40 km
- o probă specială de 24,90 km
- un traseu forestier nou de 9 km - proba Tăcuta
- proba superspecială - acul de păr de la Râpa Galbenă (anul trecut proba superspecială a avut loc la Palatul Culturii şi Casa Dosoftei)


Ziua 1:
- Ochii noştri şi motoarele lor vor fi testate vineri, 22 mai, între 7,30-11,30 (Bârnova)
- Proba 1 (de jăratec), ora 17,44: RÂPA GALBENĂ (1,20km)















Traseu Râpa Galbenă, http://iasirally.blogspot.com/

Ziua 2:
- 8 probe, începând cu ora 10
- festivitate de premiere, în faţa Hotelului Unirea, ora 22,30












Program 23 mai, sursa: http://iasirally.blogspot.com/

O mostră de anul trecut:

Enjoy it!!!

sâmbătă, 16 mai 2009

AMURGUL ZEILOR DIN HERCULANE

Atestate documentar în 153 e.n., Băile Herculane au reprezentat un important punct de atracţie pentru aristocraţia romană, aceasta iniţiind un adevărat cult al apelor sacre de pe Valea Cernei, puse sub semnul semizeului Hercule.
Refăcută şi modernizată la jumătatea secolului XVIII, staţiunea a atras personalităţi importante de-a lungul veacurilor: împăratul Iosif al II-lea al Austriei şi mult mai celebra Sissi care, în vizitele sale la Băile Herculane, a locuit în Vila Elisabeta (azi Casa de Cultură).
















Cultură şi turism la cote maxime, în Herculane...

Însă faima de odinioară a staţiunii s-a stins, vechile vile şi hoteluri sunt în paragină, locul lor fiind luat de clădiri (autointitulate) moderne, cu arhitectură anostă, desprinsă din peisaj şi din istoria locurilor. Farmecul Herculanelor, descris în jurnalul lui Sissi ("Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare"), a pierit în fum de mici şi zgomot de manele.


Azi centrul istoric al staţiunii îşi întâmpină oaspeţii cu ferestre şi uşi larg..închise..



















.. cu hoteluri decrepite, ce stau să cadă pe tine dacă te aventurezi să le fotografiezi














Doar numele locurilor (şi al hotelurilor)












Hotel Decebal

....şi câteva statui care mai sunt parţial în picioare, amintesc de gloria de odinioară a unor locuri protejate de zei:



















La fel şi un arbore care răsare surprinzător în faţa ta, la fel de încărcat de veacuri şi la fel de ciudat pentru cei mici, ca musteţile pufoase ale unui bunic de Delavrancea

















Asediul Sequoiei

Singurii încă animaţi de sosirea vreunui turist mai sunt doar câinii autohtoni, treziţi din somn de câte-un blitz sau un miros neaşteptat de hamburger.














Dintre puţinii care par că reuşesc să mai întrevadă ceva din sacralitatea acestor locuri fac parte yoghinii, care se reunesc aici în fiecare an, pentru spirale complicate şi la fel de greu de înţeles de dincolo de termopane şi ochelari de soare stil Prison Break (la mare modă generaţia PRO/Blinks..).