duminică, 20 decembrie 2009

IARNA POLITICILOR TURISTICE IESENE

A propos de politici turistice in Iasi, merita remarcata consecventa primariei in a le ignora cu success in fiecare an. Iar efectele se vad imediat ce ieshi din bloc/camin si arunci o privire, avizata sau nu, in jur...

Cel mai recent eshec bifat cu constiinciozitate de susmentionatele autoritati locale este organizarea FESTIVALULUI FOLCLORIC „DATINI ŞI OBICEIURI DE IARNĂ” de anul acesta. Publicitatea facuta acestui festival care, polarizeaza formatii din toata Moldova (din pacate, in fiecare an mai putine) si interesul celor pasionati de gen dar mai ales al celor ce au sau isi pregatesc o cariera in turism (sau in oricare alt domeniu legat de promovarea Iasului) a lipsit aproape cu desavarsire. Ca, de altfel, la majoritatea putinelor evenimente majore care ar trebui sa resusciteze ce-a mai ramas din viata culturala iesheana.

Surlele si trambitzele sparte ce au anuntat evenimentul s-au rezumat la cateva randuri pe pagina de net a primariei, conform carora festivalul ar avea loc pe 20 decembrie, si nu pe 19, cand a avut loc de fapt. Atat de mare a fost implicarea organizatorilor incat au uitat si cand era programata marea lor organizare... In rest nici o stire despre festival, in nici un ziar local (cu exceptia Ziarului de Iasi si a unei stiri aparute abia ieri, pe la pranz , in Ieseanul).

Parerea mea este ca primaria Iasi incearca de ani buuuuni sa ne dezvolte un al saselea simt in legatura cu ce urmeaza a se desfasura in jurul nostru. O sa fim asadar in curand un oras de specimene paranormale (vrajitoare, elfi si tricolici) sau, in cel mai rau caz, de... politishti amatori. Poate ca asta e si politica ascunsa de rebranduire a orasului..?! De la capitala culturala (eticheta blamata de aceleasi autoritati locale) la twilight zone si dark tourism (ca tot sunt la moda acum). Si se pare chiar ca da deja ceva roade strategia lor caci, in ciuda lipsei de informatii, sala Casei de Cultura a Studentilor a fost plina ochi ieri.

Pentru cei mai recent veniti in Iasi, care inca nu si-au dezvoltat antenele si frecventzele adecvate, aflati ca au fost chestii interesante de vazut la festivalul cu pricina, mai ales pentru un ochi de GT-ist ce cauta sa inteleaga rostul a ceea ce i se cere la seminar legat de descoperirea specificului local sau despre legatura profunda dintre ciorba radautzeana, turism si viata lui (altfel atat de tihnita) de student. Pentru cei ce nu s-au prins inca, filmuletele de mai jos sunt ultima speranta.

Craciun fericit si nu uitati sa gasiti chestii similare prin locurile pe unde va petreceti sarbatorile !!




Capra pe prajina - Todiresti (vasluienii au cu ce sa se mandearsca, daca pana acu nu prea stiau cu ce). Uitati-va la costume, dansuri si , bineinteles, la cum arata caprele!




Atacul urshilor (negunoieri) de la Asau:





Ursul de Todiresti:




Bataia de laRruginoasa:



Inca un obicei mai special, nascut legat de istoria locala - malanca de la Vicov:

duminică, 6 decembrie 2009

ANOTHER ROMANIA, THE SAME WORLD

A propos de lumea in care ne traim fobiile si viciile....

Prea putin cunoscute in Romania, lucrarile lui Dan Perjovschi sunt fascinante si infioratoare, in acelasi timp....
...dar si ceva mai incurajatoare, pentru cei ce nu se identifica (inca) cu Gutz-ii, Monicele si Simonele Senzuale promovate ca modele la TV.











McDonaldizare - mondializare - googl(e)izare, cu bratzele deschise si ochii inchisi, here we come
!!!!




















sursa imagini: internet