vineri, 22 ianuarie 2010

De la studenti si de prin Romania adunate..

...A propos de specificul local, cel atat de des mentionat in legatura cu promovarea turistica, iata o prima succinta si .. revelatoare interventie in acest sens. Din respect pentru calitatea informatiei, cel mai potrivit e sa mergem direct la sursa, aceasta fiind in cazul de fata un.. GT2-ist. Relatarea lui are legatura cu un vechi obicei de iarna din Bucovina (mai precis din Gura Humorului):

Ursii in paie de la Gura Humorului
.. sau de la Alexandru Surubaru adunate.

Pregatirile pentru “partie”(banda) se fac inca de la inceputul lunii decembrie, cand cei care fac parte din ea isi confectioneaza tobele (din piele), robele, mastile etc. In plus agaseaza vecinii cu repetitiile lor zilnice. O partie este compusa din “ursari”(cei responsabili de strigaturi), din ursii in paie(cei care danseaza) si drac (responsabil de divertisment). In ajun se aduna toate bandele in centrul orasului, oferind un spectacol ad-hoc.
Cel mai interesant personaj este ursul in paie. El este imbracat inca din cursul zilei de ajun. Cel care urmeaza sa devina urs este imbracat in paie ( de grau, secara, ovaz) rasucite pe o funie(de aprox. 40 de metri). Ei umbla cu partia din ajunul zilei de Anul Nou, pana pe 2 ianuarie.
Ca pregatire pentru zilele de prestatii folclorice, fiecare urs urmeaza in avans o dieta cu orez, asta pentru nu a avea surprize.. in cele 2 zile in care nu va mai da jos hainele din paie.
In trecut, se obisnuia ca dezbracarea ursului sa se faca in mod ritualic, pe 2 ianuarie, costumul de paie fiind ars in fata asistentei, obiceiul insa nu se mai respecta astazi.





Niciun comentariu: