sâmbătă, 29 mai 2010

TURISM GASTRONOMIC - SUPERLATIVE CULINARE

Vizitarea unei tari presupune, dupa cum ati aflat probabil, deja o multitudine de experiente noi, inclusiv de natura gustativa (culinara), de aici derivand si o forma de turism specifica. Aceasta se adreseaza in primul rand specialistilor, gurmanzilor dar si celor mai putin initiati, insa curiosi si cu ...stomac de fier.

Din pacate turistul roman tipic intra mai greu in aceasta categorie, gasind cu greu curajul sa se aventureze dincolo de mioriticul gratar/fleica/friptura/mici + cartofi prajiti + salata/muraturi (+ o manea pe val). Astfel, chiar daca peisajul din jur se schimba, continutul farfuriei lui tinde sa ramana acelasi..

Iata insa cateva bucate de lux care ar pune pe fuga multi curajosi. Si cum majoritatea-s de pe meleaguri asiatice, ma intreb daca au vreo legatura cu capacitatile iesite din comun ale eroilor din filmele lor (aia de fac tumbe pe pereti/prin copaci, fredonand si o melodie sugestiva in acelasi timp):

1. Supa de cuib de randunele: la mare pret (circa 100 euro bolul), in restaurantele chinezesti. Ingredientul principal: saliva uscata a unei specii de randunici din Indonezia. Proprietati atribuite supei: afrodisiaca, benifica pentru piele si sistemul imunitar.

2. Tofu (urat) mirositor - apreciat in China, Hongkong si Taiwan. Ingrediente: lapte, carne, ierburi si legume fermentate timp de cateva zile pana la cateva saptamani. Nu poate fi consumat in restaurante, e vandut insa pe strada, la targuri locale.

3. Frigarui de insecte coapte (sau crude) : lacuste, greieri, furnici, larve etc - foarte populara in Bangkok. Calitati: multe proteine.

4. Balut - populara in Filipine si Vietnam. Ingrediente: mici ratzuste in formare, consumate direct din oua incubate timp de cateva saptamani.

5. Pui vii de caracatita - mici si jucausi, elastici si crantzanitori, intr-o farfurie sau intr-un bol asiatic (mai ales corean). Calitati atribuite: cresc pofta de viata ( ..sau de alte feluri de mancare).

6. Peste otravitor ( FUGU) - delicatesa japoneza. Calitati: nepreparata cu atentie, mancarea te poate ucide la propriu, prin asfixiere si paralizie (cativa curajosi mor anual din asta cauza, cica).

7. Pasta de liliac - populara in Tailanda, China, Guam. Ingrediente: lilieci fierti in apa sau lapte, apoi mixati cu diverse mirodenii.

Mai aproape de noi .. si de pretentiile noastre de modernitate:

8. Casu Marzu - specialitate de branza traditionala in Sardinia. Ingrediente: branza in putrefactie, pana in stadiul in care devine cuib de larve. Desi interzisa oficial prin lege, continua sa fie produsa de localnici, poate fi procurata pe piata "neagra" si consumata cu tot cu...larve. (..stiu cel putin 2 geografi de la noi care au experimentat..)

9. "Stink heads" sau capete de somon aflate in putrefactie - o delicatesa din Alaska. Ingrediente: cap de somon pus la fermentat cateva saptamani, ingropat in pamant.

O alta specialitate foarte apreciata in Alaska este

10. Jeleul din nas de elan

Ce ati mai adauga la lista asta, de pe meleagurile noastre?

Tot de la geografii nostri adunate.. eu as pune SANGERETELE - ciorba din sange de porc, procurat la taierea acestuia (in zona Barladului), sau, daca schimbam regiunea, si pastram denumirea, un soi de omleta din sange de porc (mai spre nordul Moldovei).

Niciun comentariu: