sâmbătă, 29 mai 2010

TURISM GASTRONOMIC - SUPERLATIVE CULINARE

Vizitarea unei tari presupune, dupa cum ati aflat probabil, deja o multitudine de experiente noi, inclusiv de natura gustativa (culinara), de aici derivand si o forma de turism specifica. Aceasta se adreseaza in primul rand specialistilor, gurmanzilor dar si celor mai putin initiati, insa curiosi si cu ...stomac de fier.

Din pacate turistul roman tipic intra mai greu in aceasta categorie, gasind cu greu curajul sa se aventureze dincolo de mioriticul gratar/fleica/friptura/mici + cartofi prajiti + salata/muraturi (+ o manea pe val). Astfel, chiar daca peisajul din jur se schimba, continutul farfuriei lui tinde sa ramana acelasi..

Iata insa cateva bucate de lux care ar pune pe fuga multi curajosi. Si cum majoritatea-s de pe meleaguri asiatice, ma intreb daca au vreo legatura cu capacitatile iesite din comun ale eroilor din filmele lor (aia de fac tumbe pe pereti/prin copaci, fredonand si o melodie sugestiva in acelasi timp):

1. Supa de cuib de randunele: la mare pret (circa 100 euro bolul), in restaurantele chinezesti. Ingredientul principal: saliva uscata a unei specii de randunici din Indonezia. Proprietati atribuite supei: afrodisiaca, benifica pentru piele si sistemul imunitar.

2. Tofu (urat) mirositor - apreciat in China, Hongkong si Taiwan. Ingrediente: lapte, carne, ierburi si legume fermentate timp de cateva zile pana la cateva saptamani. Nu poate fi consumat in restaurante, e vandut insa pe strada, la targuri locale.

3. Frigarui de insecte coapte (sau crude) : lacuste, greieri, furnici, larve etc - foarte populara in Bangkok. Calitati: multe proteine.

4. Balut - populara in Filipine si Vietnam. Ingrediente: mici ratzuste in formare, consumate direct din oua incubate timp de cateva saptamani.

5. Pui vii de caracatita - mici si jucausi, elastici si crantzanitori, intr-o farfurie sau intr-un bol asiatic (mai ales corean). Calitati atribuite: cresc pofta de viata ( ..sau de alte feluri de mancare).

6. Peste otravitor ( FUGU) - delicatesa japoneza. Calitati: nepreparata cu atentie, mancarea te poate ucide la propriu, prin asfixiere si paralizie (cativa curajosi mor anual din asta cauza, cica).

7. Pasta de liliac - populara in Tailanda, China, Guam. Ingrediente: lilieci fierti in apa sau lapte, apoi mixati cu diverse mirodenii.

Mai aproape de noi .. si de pretentiile noastre de modernitate:

8. Casu Marzu - specialitate de branza traditionala in Sardinia. Ingrediente: branza in putrefactie, pana in stadiul in care devine cuib de larve. Desi interzisa oficial prin lege, continua sa fie produsa de localnici, poate fi procurata pe piata "neagra" si consumata cu tot cu...larve. (..stiu cel putin 2 geografi de la noi care au experimentat..)

9. "Stink heads" sau capete de somon aflate in putrefactie - o delicatesa din Alaska. Ingrediente: cap de somon pus la fermentat cateva saptamani, ingropat in pamant.

O alta specialitate foarte apreciata in Alaska este

10. Jeleul din nas de elan

Ce ati mai adauga la lista asta, de pe meleagurile noastre?

Tot de la geografii nostri adunate.. eu as pune SANGERETELE - ciorba din sange de porc, procurat la taierea acestuia (in zona Barladului), sau, daca schimbam regiunea, si pastram denumirea, un soi de omleta din sange de porc (mai spre nordul Moldovei).

joi, 27 mai 2010

luni, 24 mai 2010

BRANDUL DE TARA RELOADED

.. aceeasi Marie (brandul Romaniei), cu alta palarie (alte abonamente la sala de fitness) si... cu alti bani (de data asta europeni).
Un nou brand de tara se anunta, cu vechile surle si trambite, la orizontul turismului romanesc.

De data asta pentru doar 75 milioane de euro, veniti catre noi prin Programul Operational Regional, Domeniul Major de Interventie 5.3 - "Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica".

Banii vor fi destinati, conform declaratiei de lemn (dar invariabil optimista) a ministerului, pentru achizitionarea strategiei de promovare a brandului si a pachetelor media.

De noul brand se vor ocupa, pentru 894.970 euro, cei de la THR- Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA - Taylor Nelson Sofres SA .

Cat despre noua tema, aceasta e inca secreta, dar se pare ca oscileaza, la fel de invariabil, intre .. multiple teme: litoral, statiuni balneare, Delta, turism cultural, Carpatii etc...
Si iar l-au lasat pe - afara pe saracul Dracula...Caci cica sondajul facut de cei de la consortiul cu nume impresionant (de lung) pe nu mai putin de 10.000 de potentiali turisti straini, a scos la iveala (SURPRIZA!) cuvintele "DESCOPERA", "SPIRITUALITATE" si "VERDE" ca fiind atributele fundamentale care trebuie asociate viitoarei imagini a Romaniei.?!?!

Nu-i asa ca va simtiti deja mai verzi/eco, spirituali si ..gata sa fiti descoperiti?

(nota: Toma necredinciosul)
Sursa informatii: http://www.rompres.ro/media

vineri, 14 mai 2010

GHOST HUNTING in PRACTICA GEOGRAFICA 2010

Pe muzica rascolitoare a CD-ului Galben, si starnite de povestirile din cripta ale Madalinei, fantomele si OZN-urile din Padurea Baciu au bantuit cu succes practica noastra ...

Asa ca, unii mai speriati, altii dimpotriva, entuziasmati..




















..cu totii am ajuns fascinati de magie si fenomene paranormale...dovada si desenele de mai jos:


























Totul a inceput, de fapt, undeva la poalele
Ceahlaului, cand am descoperit, fara sa vrem, intrarea catre TWILIGHT ZONE ...













La inceput nu
ne-am prea dat seama despre ce era vorba, pana au inceput experientele stranii:
- voci cristaline (amabile chiar), la ceas de seara, in camera 62,

- decoruri desprinse din filme SF

















- o serie de disparitii
misterioase:
a. o carte de oaspeti semnata de insasi Nicoleta Luciu

b. berea neagra a lui Mihai

c. un obiectiv turistic gen Fata Morgana (dupa fiecare kilometru parcurs in plus , indicatoarele aratau, inevitabil, inca 5 km pana la destinatie), pe care in zadar l-am cautat, mai bine de 2 ore - the... MISSing Waterfall

d. pe Hansel si Gretel i-am pierdut de mai multe ori, atat in padure (pe drumul catre Scarisoara), cat si pe strazile Clujului

- metamorfoze inedite: parul unora s-a albastrit; raul Tarnava Mica a fost inlocuit pe harta de Taverna Mica;















- efecte ciudate resimtite la consumul a diferite lichide:
a. FANTA MADNESS (pe primul loc) - desi consumata de doar 2 persoane , efectele ei s-au resimtit ore bune asupra urechilor si bunei-dispozitii a inca 45 de indivizi

b. Izvorul Minunilor - ne-a facut pe toti mai tineri si mai frumosi, in cateva secunde
c. alte lichide neidentificate care au amortit/dezmortit, periodic, jumatatea din spate a autocarului

Unii, mai temerari, au vrut sa dea piept cu spiritele sturlubatice.. Dupa cateva zadarnice expeditii nocturne prin padure si o spirala mestesugita la the... Pissing Waterfall,














..spiritele s-au hotarat, intr-un final, sa ni se arate. Uneori ... in forme clasice - lumini
te razlete surprinse de aparatul foto

.













...alteori in forme complet neasteptate, precum:
- cea a unui rechin ce ne urmarea de zor, in plin oras si plina zi


- un liliac si a un urs prinsi in tavan

- un neasteptat dans al celor 6 Iele dezlantuite in sala de mese de la Durau..










joi, 13 mai 2010

BAU BAU-ul din padurea Baciu. The hounted forest - TRANSYLVANIA, ROMANIA

Niste americani sturlubatici precum Ariesul lui Sevraj au ajuns sa caute un alt Bau Bau mioritic (altul decat DRACULA) tot in TRANSILVANIA, dar de data asta in padurea Baciu-Hoia, de langa Cluj. Desi nitzel exagerata, emisiunea ne face totusi reclama, tot in zona DARK TOURISM, decretand padurea cu pricina ca fiind cel mai bantuit loc din Europa.
COOOOL..
iar autocarul cu studenti de la GT2 stie de ce... :)
Iata filmuletele (mai jos), fiecare e liber sa creada ce vrea/ce-i place..