duminică, 14 iunie 2009

EXTREME ROMANIA

Romania - the land of choice? Oricat de neimbietor d.p.d.v. turistic e celebrul cantec mogasian, titlul sau se apropie de adevar. Acum nu stiu si cati turisti (afoni?) o sa ne invadeze dupa ascultarea lui...

Si, daca vorbim de logo-uri de succes, de ce nu Romania - tara lui Papura Voda? ca sa promovam Delta Dunarii...

....sau Romania - Tara Nimanui, poate atragem turisti ce stau prea inghesuiti la ei acasa.., sau turisti excentrici si alocentrici, precum cei ce-si cumpara proprietati pe Marte (Romania cu ce-ar fi mai prejos?)
Si mai bine cred insa ca se potriveste Romania - Tara tuturor Posibilitatilor?! cred ca e cel mai onest mod de a promova ale noastre plaiuri mioritice. Ma tem insa ca si Mioritza e un brand de mult perimat, si chiar daca expresia ramane inca foarte poetica, sunt alte animale care ar putea avea mai mult succes azi, printre care maidanezul romanesc, cainii cu covrigi in coada, pisica care priveste in calendar, vitelul de la Poarta Noua, capra vecinului si, nu in ultimul rand, o multime de specii de ursi:

- ursul maidanez,


- ursul pacalit de vulpe (specie relicta)


- ursul dansator (concurentul caprei de Craciun)


- ursul cershetor.. de junk food



... ursul care s-a mutat la vila ..etc


- ursul abuzat in scop turistic (sta la pozat) si ursul depresiv (captiv sau pensionar de circ), cazuri sociale grave, soldate cu infiintarea in Romania, a celei mai mari rezervatii de ursi din Europa: rezervatia LibEARTY din Zarnesti, intinsa pe 70 ha si mediatizata de Animal Planet si National Geographic.

Partea foarte interesanta e faptul ca ultimele specii trebuie tratate deja ca obiective turistice, atat pentru turismul stiintific (vezi interesul posturilor TV de profil) cat si pentru o forma noua (bearitica) de turism romanesc. Pentru turistii dependenti de adrenalina, varianta mai ieftina la aruncatul in cap (Bungee jumping) este aruncatul in bratele Ursului Brun (Bear Jumping), sport la indemana oricui, imediat ce faci coltul unei strazi din Brasov, Sinaia, Predeal si alte viitoare localitati unde autoritatile vigilente si cu fler turistic debarcheaza aceste minunate exemplare ale faunei locale (ultima data se pare ca i-au napadit de bucurie pe niste bieti vranceni si mai ales pe oile lor...).
Asa se face ca, in Romania, Tara tuturor Posibilitatilor, puteti face extreme (wild) tourism in mijlocul orasului, sau varianta mai light a acestuia - Bear Watching/Feeding/Meeting... fara a cheltui prea multi bani sau timp de deplasare. Resurse turistice avem suficiente in acest sens (in Romania cica ar fi cam jumatate din exemplarele de ursi ale Europei). Mai mult, succesul acestei retete este asigurat, dovada fiind interesul in randul turistilor si reporterilor straini, veniti special sa practice aceasta noua forma de turism urban din Romania.
Iar ca pachet turistic complet axat pe acest tip de obiectiv, propun:
- updatarea povestii Fratilor Grimm - si lansarea unei legende nationale, construite in jurul intalnirii dintre Ileana Cosanzeana Udrea (Scufitza Rosie) si Ursul Brun Carpatin (a propos, rolul Ilenei tocmai fu jucat ieri noapte de doi tineri aventurieri in Bucegi..)

- si, bineinteles, nelipsita alternativa la cantecul Romania - the Land of Choice:

2 comentarii:

Lucian spunea...

Belsugul tomberoanelor sau al lazilor de gunoi, saptamânale orgii câmpenesti la marginea padurii cu gunoaiele inevitabile, precum si taierea ireponsabila a padurilor au dus implicit la ceea ce se scrie asa de des prin ziare.

Sa fie vina lor ca si-au schimbat comportamentul ca au devenit gunoieri, sau mediatizarea excesivă a fenomenului. Ce vina au bietii ursi? e normal sa se adapteze la comportamentele irationale ale omului.

IOANA spunea...

Suntem, e drept, vinovati, dar, din pacate nu pot simpatiza nici cu ursii. Si aici sunt profund subiectiva , in calitate de.. victima..