miercuri, 24 iunie 2009

TURISM GENEALOGIC - GENEALOGY TOURISM

Turismul genealogic este o forma a turismului cultural, care are ca scop principal vizitarea unor locuri legate de istoricul familiei (arborele genealogic), de stramosi si de evenimente din viata acestora. Este frecvent mai ales în cazul americanilor, canadienilor, australienilor sau neozeelandezilor, iar principalele destinatii urmate de aceştia sunt Marea Britanie si Irlanda.

Scotia ocupă un loc special în cadrul acestei forme de turism, Explorarea trecutului familial se regăseşte aşadar in strategiile de marketing locale, care mizează pe faptul ca, conform unor estimări mai recente, fiecaruia din cei circa 5 milioane de locuitori scoţieni i-ar corespunde inca 5 descendenti care locuiesc in afara Marii Britanii. Inainte de începerea noului mileniu, campania de promovare a Marii Britanii din 1999 a fost centrată pe atragerea descendenţilor emigranţilor şi a foştilor condamnaţi deportaţi, să vină să viziteze meleagurile de unde îşi trag rădăcinile.
Datorită interesului crescut pentru acest subiect, au fost create motoare de cautare specializate pe internet, care merg pana la inregistrarile statistice din 1881, si pe care se poate urmari genealogia familiilor si clanurilor scotiene. In continuare, agentii turistice de profil te ajută să-ti organizezi o calatorie în locurile respective, oferind idei de trasee personalizate, in funcţie pe numele clanurilor şi de cerinţele particulare ale clienţilor: vizitarea unor obiective de pe teritoriul ocupat de familia respectivă, propuneri de itinerarii pe mai multe zile, prezentarea istoricului membrilor familiei, a modelului si a culorilor ţesăturilor/hainelor pe care le purtau etc.

... La o cautare pe net veti descoperi ca inclusiv celebrul brand Mcdonald este numele unui clan ale carui radacini se afla intr-o insula din vestul Scotiei (I. Skye).






...Site-uri similare axate pe turismul genealogic (insa ceva mai putin detaliate) sunt create pentru Irlanda, continand inclusiv motoare de cautare ale numelor dupa pietrele de mormant din cimitire; şi Franta se alătură acetui tip de ofertă turistică, fără a atinge însă succesul Scoţiei şi Irlandei.

*



Genealogy Tourism is the tourism motivated by finding its own’s roots and its family history. It is common especially among residents from USA, Canada, Australia or New Zeeland, who visit Europe (Ireland and Scotland) in order to discover the genealogy of their family.
Scotland has a special place in the genealogy tourism destinations . The exploration of the family's roots is an important part of its marketing strategy. It seems that for each of the 5 million Scottish residents, there is a overseas Scotish descendent
.

Un comentariu:

Lala spunea...

Stiu ca e pe langa subiect dar e destul de funny incat cred eu merita citit de cei interesati in domeniu :)
Pentru a veni in ajutorul turistilor straini care viziteaza Romania , s-a hotarat sa se procedeze la traducera in engleza a denumirilor unor localitati din diferite zone ale tarii. Primarii sunt solicitati sa instaleze indicatoare rutiere noi la intrarea si iesirea din localitate, avand inseminate numele localitatii lor in ambele limbi: romana si engleza.
Si iata traducerea in engleza a unor orase din Romania, in ordine alfabetica:



> Adunatii Copaceni – Gathered Tree People
> Afumati – Neversober
> Baicoi – Youball
> Buhusi – Boo
> Buzau - Really Fat Lip
> Calarasi – Silly-dressed Folks on Horses
> Ciorogarla - Nigger-River
> Constanta – The Steadiness
> Dor Marunt – Miniature Melancholy
> Husi – Shoo
> Navodari – Networkers
> Onesti – The Sincere
> Pitesti – Youdohide
> Satu-Mare – The Rather Roomy Rural Community
> Slatina – Slut Tina
> Slobozia – A Very Wrong LocalTradition
> Târgu Frumos – The Aesthetically Pleasing Bazaar
> Urlati – Gimme Some Noise
> Voluntari – Town of Unpaid Assistants