sâmbătă, 16 mai 2009

AMURGUL ZEILOR DIN HERCULANE

Atestate documentar în 153 e.n., Băile Herculane au reprezentat un important punct de atracţie pentru aristocraţia romană, aceasta iniţiind un adevărat cult al apelor sacre de pe Valea Cernei, puse sub semnul semizeului Hercule.
Refăcută şi modernizată la jumătatea secolului XVIII, staţiunea a atras personalităţi importante de-a lungul veacurilor: împăratul Iosif al II-lea al Austriei şi mult mai celebra Sissi care, în vizitele sale la Băile Herculane, a locuit în Vila Elisabeta (azi Casa de Cultură).
















Cultură şi turism la cote maxime, în Herculane...

Însă faima de odinioară a staţiunii s-a stins, vechile vile şi hoteluri sunt în paragină, locul lor fiind luat de clădiri (autointitulate) moderne, cu arhitectură anostă, desprinsă din peisaj şi din istoria locurilor. Farmecul Herculanelor, descris în jurnalul lui Sissi ("Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare"), a pierit în fum de mici şi zgomot de manele.


Azi centrul istoric al staţiunii îşi întâmpină oaspeţii cu ferestre şi uşi larg..închise..



















.. cu hoteluri decrepite, ce stau să cadă pe tine dacă te aventurezi să le fotografiezi














Doar numele locurilor (şi al hotelurilor)












Hotel Decebal

....şi câteva statui care mai sunt parţial în picioare, amintesc de gloria de odinioară a unor locuri protejate de zei:



















La fel şi un arbore care răsare surprinzător în faţa ta, la fel de încărcat de veacuri şi la fel de ciudat pentru cei mici, ca musteţile pufoase ale unui bunic de Delavrancea

















Asediul Sequoiei

Singurii încă animaţi de sosirea vreunui turist mai sunt doar câinii autohtoni, treziţi din somn de câte-un blitz sau un miros neaşteptat de hamburger.














Dintre puţinii care par că reuşesc să mai întrevadă ceva din sacralitatea acestor locuri fac parte yoghinii, care se reunesc aici în fiecare an, pentru spirale complicate şi la fel de greu de înţeles de dincolo de termopane şi ochelari de soare stil Prison Break (la mare modă generaţia PRO/Blinks..).

Niciun comentariu: