joi, 14 mai 2009

IA ŞI CUNOAŞTE IAŞUL

New Entries pentru sezonul de plimbări prin Iaşi primăvară-vară 2009 şi MUST HAVE-uri pentru sezonul universitar 2009-2010 (pt. secţiile de turism)

Partea I

  1. Sala Paşilor Pierduţi – un ..Triunghi al Bermudelor (!?) just next to you, pentru turiştii incepători sau prea..leneşi.
  2. Teiul lui Eminescu, ....ceva mai departe de facultate, iar în apropiere, unul din primele monumente urbanistice din oraşul Iaşi (Monumentul Regulamentului Organic – cautaţi-l bine!!)
  3. Casa cu stafii - ...o bu-huh-hu urban legend, undeva pe langa stadion...
  4. Gradina Botanică – pentru romance tourism. Merită sera cu plante exotice, rozariul şi expoziţiile de flori de primăvară/toamnă/iarnă
  5. Mănăstirea Cetăţuia sau măcar vârful dealului omonim, pt. o zi de weekend. Urcuşul de 30-40 min se recomandă a fi abordat dimineata, cu un sandwich la pachet. După-amiaza e locul perfect de observaţie a comportamentului unor triburi băştinaşe ce folosesc limbajul fumului (de ... mititei) şi al trilului de manele.

Partea II

6. Sediul primei universităţi din Iaşi (şi prima din ţară). Indiciu: căutaţi un o poartă de intrare.. desprinsă din peisaj şi ..din trecut.

7. Plopii fărăr Soţ, în Bucium şi ..în declin numeric vizibil de la un an la altul şi, din păcate, tot mai camuflaţi de terase şi restaurante parazite..

8. Undeva peste drum de ce-a mai rămas din Plopi şi ceva mai aproape de Iaşi şi de ..al 9-lea cer s e află Spitalul Socola, cel des recomandat.. de mulţi vorbitori, dar mai greu localizat. Nu e nevoie să intraţi decât în curtea lui ca să gasiţi Mănăstirea Socola, ctitoria lui Al. Lăpuşneanu (sec. XVI), unde a învăţat teologie şi Nică a lui Ştefan a Petrii, în cadrul Seminarului Teologic de preoţi şi diaconi.

9. Şi dacă tot aţi pornit pe urmele lui Creangă, căci despre el era vorba mai sus, nu rataţi Bojdeuca din Ţicău (la câţiva paşi agale de Codrescu) şi mai ales cartierul în sine, extrem de pitoresc prin aspectul rural, pestriţ (cu vile impozante cu piscină şi case din chirpici).


Un comentariu:

Lucian spunea...

@2...Sa fie oare cel mai vechi monument din tara?